Den orolige mannen

Publicerat: augusti 23, 2016 i Brott, Gästbloggare, Spänning

Det är en helt vanlig vinter dag som Håkan von Enke en gammal marinofficer spårlöst försvinner…

Den Orolige mannen som boken heter handlar om polismannen Kurt Wallander som håller på att utreda ännu ett brått. Den här gången handlar det om inte ett utan två plötsliga försvinnanden. Försvinnandefallet blir ett högt prioriterat fall för Wallander då det även handlar om personliga anknytningar till de försvunna. De försvunna är nämligen farföräldrar till Linda Wallanders dotter.
När Wallander gräver sig allt djupare in i utredningen upptäcker han snart ett flertal kopplingar till Kalla kriget, högerextrema sammanslutningar och lönnmördare från det forna Östeuropa.
Det dröjer inte länger innan Wallander börjar ana att han är något riktigt stort på spåren, något som kanske berör den svenska efterkrigshistorien. Wallander misstänker att det är kopplat till landsförräderi genom spionage men är inte riktigt säker.
Under hans utredning stöter han även på gamla älskarinnor, vänner och andra små förhinder och incidenter.

Boken Henning Mankell skrivit är riktigt bra skriven. Det kommer hela tiden ny små saker under historiens gång. Man blir inte uttråkad av den men istället uppslukad av den. Under bokens gång får man även lära känna Wallander och en bit av hans nya familj och förflutna. Boken ger en mycket beskrivande bild av situationerna som utspelar sig. Jag tycker att det var en förvånansvärt spännande bok men den har även inslag av andra känslor så som kärlek och sorg.
Det här var också första gången jag provade att läsa en deckare och jag måste säga att den var utomordentligt bra. Så har du aldrig prövat läsa en deckare, och du känner dig sugen men vet inte vilken du ska välja så tycker jag helt klart att du ska läsa den här.

Anton Vahlström

 

Lämna en kommentar